top of page

5 מיתוסים על טיפול בשיני ילדים       

 

לא ניתן להפריז בחשיבות שבשמירה על בריאות שיני הילדים, כבר מבקיעת השן הראשונה. לטיפול נכון מניעתי בשיני החלב, כבר מגיל חצי שנה, השלכות מרחיקות לכת על בריאות הפה של ילדינו כמבוגרים. הנה כמה עובדות נוספות על שיני ילדים שחשוב לדעת ולזכור.

 

1. לילד בן 6 יש רק שיני חלב בפה שעתידות לנשור ולהתחלף בשיניים קבועות.לא נכון. ידוע כי בגיל 6 בקירוב מתחילות לנשור שיני החלב הקדמיות ולהתחלף בשיניים קבועות. אולם מרבית ההורים אינם מודעים לכך שסביב גיל זה בוקעות בפי הילד גם 4 שיניים טוחנות קבועות שעתידות ללוותו למשך כל חייו. במנשך הקבוע קיימות 32 שיניים ואילו במנשך חלבי רק 20 שיניים, שמסיימות לבקוע עד גיל שנתיים וחצי בקירוב. 12 השיניים הקבועות הנוספות מתחילות לבקוע כבר בגיל 6 ועתידות לסיים בקיעתן עד גיל 20. עיתוי חילופי השיניים הוא שיקול מכריע בבחירת תכנית טיפול לשיניים חלביות. למידע נוסף על זמני בקיעת השיניים החלביות והקבועות לחצו כאן.

 

2. עששת בשן חלב היא חסרת משמעות לעתיד ותיעלם עם נשירת השן.לא נכון. חשוב לטפל באופן מיידי בשן – חלבית או קבועה - הנגועה בעששת. הזנחה ואי טיפול בשיני חלב עלולות לגרום לספיגה של העצם בלסת המפרידה בין השן החלבית לשן הקבועה ולפגיעה בשן הקבועה. מומלץ מאוד, כטיפול מונע, לאחר בקיעת השיניים הטוחנות הראשונות, לבצע "איטום חריצים". במקרה של עששת קלה בשיני חלב בד"כ מטפלים בסתימות. במקרים קשים של עששת מתקדמת שגרמה לפגיעה עמוקה, אין מנוס מלבצע טיפול שורש.

 

3. לשימוש במוצץ אין השפעה על מבנה הלסת והשיניים הקבועות.לא נכון. ככלל, לשימוש במוצץ ולמציצת אצבע ישנה השפעה על מבנה הלסת והשיניים הקבועות. יחד עם זאת, נמצא כי עד גיל 5 בקירוב ההשפעה היא הפיכה. מכיוון שמדובר בהרגלים שלעתים קשה להיגמל מהם (בפרט מציצת אצבע ומאוחר יותר גם נשיכת עיפרון) מומלץ מאוד להפסיק את ההרגל עד גיל 4-3 לכל המאוחר.

 

4. לטראומה בשן חלב אין השפעה על השן הקבועה שתבקע בעתיד.לא נכון. אמנם, לא לכל פציעה בשן חלב תהיינה בהכרח השלכות על השיניים הקבועות שצפויות לבקוע בעתיד, אך ישנם בהחלט מקרים שבהם עלולות להיות לטראומה בשיני חלב השלכות לעתיד. ולכן, מכיוון שילדים בשנות חייהם הראשונות נוטים ליפול ולפצוע את שיניהם, מומלץ במקרה של פציעה משמעותית בפה להתייעץ עם רופא שיניים או להיבדק (בהתאם לחומרת הפציעה). זאת, גם אם אין דימום או תלונה על כאב בשן שנפגעה. במקרים מסוימים יבקש הרופא להמשיך ולעקוב אחר השן לאורך תקופה.

 

5. בשנות חייו הראשונות של הילד אין משמעות לשתייה ממותקת במהלך הלילה.לא נכון. בהגיע הפעוט לגיל חצי שנה, לא מומלץ לאפשר לו האכלה או שתייה ממותקת במהלך הלילה, אלא מים בלבד. תינוקות רבים ממשיך לינוק או לשתות תחליפי חלב בלילה גם לאחר גיל שנה וישנם גם תינוקות הרוכשים לעצמם הרגל מגונה להירדם עם בקבוק בפיהם. וכך, במהלך הלילה, לאורך שעות ארוכות, חשופות השיניים לסוכרים וחומציות המעלים את הסיכון לפגיעה בהן.

bottom of page